Permanent haarvrij door elektrisch ontharen

Alle haarkleuren, ook blond, grijs en rossig, alsook alle huidkleuren kunnen door middel van elektrisch ontharen worden verwijderd. Dit in tegenstelling tot laser/IPL, waar alleen donkere haren op een zo licht mogelijke huid behandeld kunnen worden. Er bestaan verschillende methodes. Afhankelijk van uw haargroei en de gevoeligheid van uw huid bekijken wij samen welke methode het beste bij u past.

Oorzaken van overbeharing

Verschillende oorzaken van overbeharing kunnen zijn:

  • erfelijke aanleg;
  • storingen in het hormonale systeem door verandering van hormoonspiegel in de puberteit, na een zwangerschap of in de overgang;
  • gebruik van medicijnen of anticonceptiemiddelen;
  • bepaalde ziektebeelden.

Twee vormen van overbeharing

  • Hypertrichose te veel haargroei volgens het vrouwelijk beharingspatroon of te veel haargroei op plaatsen waar donshaar voorkomt.
  • Hirsutisme: te veel haargroei volgens het mannelijk beharingspatroon.

Werkwijze

Bij elektrisch ontharen wordt een dun steriel naaldje langs de haarschacht in de huid geschoven, waarna een stroomstoot het haarzakje en de omgeving vernietigt. Hierdoor kunnen geen voedingsstoffen meer via het bloed het haar in het haarzakje bereiken en stopt de groei. Elektrisch ontharen is niet geheel pijnloos. Wel kan de stroomsterkte aangepast worden, zodat het voor u goed te ondergaan is. Totdat het totale gebied is onthaard, moet u regelmatig een behandeling ondergaan. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot soms wel één à twee jaar. De tijdsduur en de frequentie van de behandeling zijn afhankelijk van de hoeveelheid haren die verwijderd moeten worden. De periode tussen twee behandelingen wordt wel steeds groter. Als de oorzaak ligt in de verstoring van het hormonale evenwicht, dan blijft de kans op overtollige haargroei bestaan. Dit betekent dat de aanwezige donsharen vrij langzaam dikker en donkerder kunnen worden. Deze donsharen kunt u met een korte behandeling enkele malen per jaar laten verwijderen. Natuurlijk wilt u in de periode tussen de behandelingen er verzorgd uitzien. Wij raden u aan om de nog resterende haren er tussentijds niet uit te trekken, maar af te knippen. Zo kan het verloop van de ontharing beter worden gevolgd. U kunt pas na twee maanden na de eerste behandeling bekijken hoe de situatie is. Vaak lijkt het of er plotseling meer haar is gaan groeien. Dit zijn de haren, die eerst uitgetrokken werden en nu nagroeien. Laat dit u niet verontrusten en trek beslist zelf niets meer uit.

 

De werkzaamheid van elektrisch ontharen is o. a. onderzocht door deze instanties:

Vergoedingen

Veel zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de kosten van het elektrisch ontharen. Informatie over de vergoeding is terug te vinden in uw polisvoorwaarden. Leden van ANBOS met de specialisatie elektrisch ontharen volgen om de drie jaar een verplichte nascholing.